Mogelijk gemaakt door Blogger.

Gezelligheid in de herfst: tips voor een warm en gezellig seizoen


We zitten volop in de herfst, vanaf oktober voelt dat pas echt zo voor mij! Het seizoen waarin de dagen korter worden, de temperaturen dalen, en de natuur zich in prachtige tinten van rood, oranje en geel hult. Dit is de perfecte tijd om te genieten van knusse momenten binnen, maar ook van de frisse buitenlucht. De herfst biedt eindeloze mogelijkheden voor gezellige activiteiten. Het is daarnaast ook een goed moment om eens stil te staan bij hoe je je huis comfortabeler kunt maken voor de koudere maanden die voor de deur staan. Of je nu al jaren in je woning zit of pas net bent ingetrokken, dit seizoen nodigt uit tot kleine én grotere verbeteringen. Hier zijn een aantal tips om het beste uit deze herfst te halen, zowel binnen als buiten!

1. Breng de herfstsfeer naar binnen

Nu het weer kouder wordt, wil je je huis omtoveren tot een warme, gezellige plek. Dit kun je eenvoudig doen door accessoires in herfstkleuren toe te voegen, zoals kussens en plaids in warme tinten. Ook geurkaarsen met geuren zoals kaneel, vanille en appel passen perfect bij de sfeer van dit seizoen. Denk daarnaast aan decoratieve pompoenen, dennenappels en takken om de herfst letterlijk in huis te halen, of misschien kiezen jullie ook wel voor Halloween decoratie! Hier branden sinds kort alweer elke avond kaarsjes, en zijn de dekentjes in de zetel ook opnieuw van de partij! Nu nog wakker blijven als ik 's avonds tv kijk, haha.

2. Herfstige lekkernijen

De herfst is ook een tijd waarin je culinair kunt genieten van seizoensproducten. Ga de keuken in en maak je eigen pompoensoepappel-rode vruchten crumblecinnamon rolls of een ovenschotel. Het bereiden van deze heerlijke gerechten vult je huis met heerlijke geuren en zorgt meteen voor een knusse sfeer. Nodig vrienden en familie uit om mee te genieten van deze herfstlekkernijen.


3. Investeer in comfort met dubbel glas

Wanneer de koude dagen beginnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Als je woning nog enkel glas heeft, is dit hét moment om te overwegen om de dubbel glas prijs te vergelijken en te kiezen voor een upgrade. Het merk Glas Gigant biedt bijvoorbeeld een uitstekende selectie aan kwalitatief dubbel glas en zelfs driedubbel glas (waar ik niet eens het bestaand van wist), waarmee je niet alleen de kou buiten houdt, maar ook bespaart op je energierekening. Met betere isolatie wordt je huis warmer, energie-efficiënter, en verhoog je ook nog eens de waarde van je woning.

4. Geniet van de herfstnatuur

Herfst is hét seizoen voor heerlijke buitenactiviteiten. Maak een lange wandeling in het bos, waar de bladeren prachtig verkleuren en de lucht fris aanvoelt. Of breng een bezoek aan een lokale pompoenboerderij en zoek de mooiste pompoenen uit om thuis uit te snijden voor Halloween. Een andere leuke optie is om met vrienden of familie een herfstpicknick te organiseren, compleet met warme dranken en dekens. Daarnaast vind ik het ook heel gezellig om tijdens de herfst de stad in te duiken om te wandelen, of te shoppen uiteraard, of een citytrip te maken! Zo gingen wij vorig jaar naar Berlijn tijdens de herfstvakantie, en ik vond het zo mooi tijdens deze tijd van het jaar, met alle prachtige kleuren. 


5. DIY Herfstprojecten

Als de dagen korter worden en je meer tijd binnenshuis doorbrengt, is dit het ideale moment om creatief aan de slag te gaan. Verzamel bladeren, takken en eikels tijdens je herfstwandeling en gebruik deze om leuke herfstdecoraties te maken. Denk bijvoorbeeld aan een handgemaakte deurkrans of een tafeldecoratie. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar zorgt ook voor een unieke persoonlijke touch in je interieur.

6. Bezoek een museum

Iets wat ik veel leuker vind tijdens de herfst en winter, is het bezoeken van een museum. Ideaal tijdens een regenachtige dag, waarbij je toch wel eens de deur uit wilt stappen. Wij bezochten vorige week bv. de nieuwe tentoonstelling Judith, in de Sint-Pietersabdij in Gent. De tentoonstelling kwam er na de afleveringen van Het Verhaal van Vlaanderen. Jaren geleden werd een skelet opgegraven op deze locatie, en werd er nu onderzoek op gedaan of de beenderen afkomstig zijn van Judith, dochter van de Karolingische koning Karel de Kale én eerste gravin van Vlaanderen? Hele toffe en interessante tentoonstelling.


In Antwerpen is bv. het Ensor jaar gestart, met tentoonstellingen op maar liefst vier verschillende locaties. Het is niet alleen Ensorjaar, we vieren in 2024 ook 100 jaar surrealisme. La Boverie in Luik organiseert een expo rond Paul Delvaux, na Magritte de bekendste Belgische surrealist. Delvaux stierf precies 30 jaar geleden, een extra reden om hem dit najaar te eren met een overzichtstentoonstelling. Ik bezocht begin dit jaar al La Boverie, en het museum alleen is al een bezoekje waard. Als laatste tip, in Museum Oudenaarde, het MOU, loopt er een tentoonstelling rond Margaretha van Parma. Margaretha werd geboren in 1522 als buitenechtelijk kind van keizer Karel, na een affaire met de jonge dienstmeid Johanna van der Gheynst. 

De herfst biedt dus volop kansen om te genieten van gezelligheid, zowel in huis als daarbuiten. Of je nu besluit om je huis gezellig te maken, of  op zoek bent naar leuke herfstactiviteiten, er is genoeg om van te genieten. Maak je huis klaar voor de winter en haal alles uit dit prachtige seizoen!

Hebben jullie nog leuke tips voor de herfst?