Mogelijk gemaakt door Blogger.

Travel: 9 tips wat te doen in Dordogne, Frankrijk


Dordogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is een regio die bekend staat om zijn prachtige landschappen, historische kastelen en pittoreske dorpjes. Of je nu houdt van avontuur, geschiedenis of gewoon wilt genieten van het Franse platteland, Dordogne heeft voor ieder wat wils. Wij trokken er vorige zomer een weekje naartoe met onze campervan, en verbleven trouwens op de mooiste camping. Zoek de beste camping voor uw vakantie in Frankrijk! Hier zijn enkele van de leukste activiteiten en bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek.

Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac is een van de mooiste dorpjes in Frankrijk, en was ook de plek waar wij zelf verbleven. Wij kampeerden op Camping Le Capeyrou, prachtig gelegen aan de voet van het Kasteel van Beynac en aan de oevers van de Dordogne. Wandel door de smalle, geplaveide straatjes, geniet van de middeleeuwse architectuur en bewonder het uitzicht over de rivier en de omliggende heuvels.


Uiteraard bezochten we het kasteel, waar we gewoon te voet naartoe konden vanaf de camping. Het was een steile wandeling, zeker in de warmte, maar de straatjes zijn er zo gezellig dus zeker de moeite waard. Het Kasteel van Beynac, ook wel Château de Beynac genoemd, is een van de meest indrukwekkende en best bewaarde middeleeuwse kastelen in de Dordogne-regio. Gelegen op een steile klif boven het pittoreske dorpje Beynac-et-Cazenac, biedt het kasteel een adembenemend uitzicht over de Dordogne-vallei en een fascinerend kijkje in de geschiedenis van de regio.


Als je een in ander dorp logeert, en je wilt het kasteel bezoeken, er is een parking beneden, maar ook boven aan het kasteel zelf als je de steile wandeling niet wilt doen. Toegangsprijs tot het kasteel is € 11,50 voor volwassenen, €7 voor jongeren van 11-16 jaar en gratis voor kinderen onder 10 jaar. 

Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda, vaak kortweg Sarlat genoemd, is een charmant stadje die bekend staat om zijn goed bewaarde middeleeuwse en renaissance gebouwen. Dwaal door de kronkelende straatjes, bezoek de levendige markten en proef lokale delicatessen.

Er is een gezellige markt op woensdag- en zaterdagvoormiddag, maar ook op andere dagen is het er gezellig vertoeven en winkelen. Heel wat prachtige gebouwen, gezellige straatjes en leuke unieke winkeltjes. Wij vonden het heel gezellig om er eens rond te wandelen.


Marqueyssac Gardens

Een van mijn favoriete activiteiten was een bezoek aan Jardins Marqueyssac. Met hun prachtige gesnoeide heggen, kronkelende paden en adembenemende uitzichten over de Dordogne-vallei, zijn deze tuinen een perfecte plek voor een ontspannen wandeling.


Overdag zeker een bezoekje waard, maar tijdens de zomermaanden is er elke donderdagavond Marqueyssac bij kaarslicht, waarbij de tuin van 19u tot middernacht wordt opgelicht door 2000 kaarsen en meer dan 200 lichtbronnen. Er zijn dan ook muzikale activiteiten en een prachtige voorstelling met feeën. Wij gingen uiteraard 's avonds en dat was echt een prachtige belevenis, zeker met een prachtige zonsondergang en luchtballonen op de achtergrond! Niet vergeten, tickets moeten op voorhand gereserveerd worden voor het avondbezoek op donderdag!


Kajak of Kano op de Dordogne

Een van de beste manieren om de schoonheid van de Dordogne te ervaren, is vanaf het water. Huur een kajak of kano en peddel langs de rustige rivier terwijl je geniet van het uitzicht op kastelen, dorpjes en groene heuvels. 

Wij deden zelf 'Parcours des Châteaux', van Cénac naar Beynac, wat ongeveer 2u-2u30 duurde. Wij werden opgehaald door een busje aan onze camping, en eindigden terug op wandelafstand van de camping, dus dat was echt ideaal op die manier. Wij passeerden langs drie kastelen: kasteel Castelnaud, kasteel Fayrac en kasteel Beynac, en langs de prachtige kliffen van het dorpje Roque Gageac. Je kan onderweg stoppen op enkele kleine kiezelstrandjes, ideaal om eens pauze te nemen en iets te eten of drinken.


Musée la Rue du Temps Qui Passe

Wij bezochten ook Musée la Rue du Temps Qui Passe. Dit unieke museum biedt een nostalgische reis terug in de tijd. Het museum toont een verzameling van alledaagse voorwerpen uit de 19e en 20e eeuw, wat een fascinerend inzicht geeft van het alledaagse leven in die tijd. Je kan er ook een leuke zoektocht doen, en gezellig iets drinken of eten, perfect voor een kort bezoekje.


Chateau des Milandes en de Tuin

Hoewel we dit kasteel niet hebben bezocht, stond dit eigenlijk wel op het lijstje om te doen. Het ziet er echt prachtig uit, en is het zeker een bezoek waard als je de tijd hebt. Chateau des Milandes was ooit het huis van Josephine Baker en heeft prachtige tuinen en interessante tentoonstellingen over haar leven. Bij een volgend bezoek, wil ik hier zeker langsgaan.

Markten

Dordogne staat bekend om zijn vele, gezellige markten. Bezoek een markt om lokale producten, antiek en handwerk te ontdekken en de sfeer van de regio op te snuiven. Wij zijn vooral fan van rommelmarkten, die vaak in het weekend plaatsvinden, en hebben er dan ook enkele bezocht. Zo was er eentje in Beynac zelf, aan de voet van het kasteel, en eentje in een nabijgelegen dorpje. 


Gezellige Franse Dorpjes

Naast Beynac-et-Cazenac en Sarlat zijn er nog veel meer charmante dorpjes te ontdekken in Dordogne. Bezoek Saint-Cyprien, Périgueux, Bergerac, Saint-Léon-sur-Vézère, Domme en Belvès. Elk dorp heeft zijn eigen unieke charme en geschiedenis, waardoor ze allemaal een bezoek waard zijn.


Zwemmen

Op warme zomerdagen is er niets beter dan een verfrissende duik in de Dordogne. Je kunt zwemmen in de rivier zelf of genieten van de faciliteiten van een camping, vakantiehuisje of hotel. Voor ons was dat dus het heerlijke zwembad van camping Le Capeyrou, waar wij verbleven met onze campervan. Zoek de beste camping voor uw vakantie.


Dit waren onze beste tips voor een bezoek aan Dordogne, een regio waar we nog niet eerder geweest waren maar me helemaal niet heeft teleurgesteld. Ik heb zelf het gevoel dat ik nog heel wat gemist heb, en wil dus zelf nog eens terug! Plan je reis en ontdek de magie van Dordogne!

Zijn jullie al in Dordogne geweest? En hebben jullie zelf nog toffe tips van wat er te doen is in de buurt?
Dit artikel bevat affiliate links wat jou niks kost, maar wanneer jij via deze links reserveert of iets aankoopt, steun je ons werk.